L’artiste féminine

Anja Valtrup maler sensuelle, voluptuøse kvinder med smidige hofter. Kvinder der dinerer på Le Train Bleu i Paris i silkerober fra Balmain. Der er mavedanserinder og femmes fatales, stiletter og strømper med søm. Stofferne smyger sig om timeglaskroppe, farverne skælver i stramme strukturer. Det er illustrationer i traditionen af René Gruau og vores egen Christel. De er vidunderlige. Det er en flydende, bevægende 1950’er-stemning, fra dengang kvinder var kvinder, og mænd gik på arbejde, og det er lise for trætte arbejds-kvinde-sjæle.

Jeg faldt over – og for – Anjas illustrationer fra Paris og bad hende fortælle os om sin kreativitet og give et par tips til håbefulde tegnere. Hun fremhæver, som vi også hører forfattere gør det, at det er den daglige indsats, der er vigtig. At tegne lidt hver dag.  

Blækket lader jeg flyde.

Hvert billede og tegning er en fantastisk rejse, som er lige så vigtig for mig som at trække vejret. Det er her, jeg møder mig selv og samtidig glemmer mig selv. Det optager mig at lade maleriet og mine tegninger tale deres eget sprog. Blækket lader jeg flyde. Akrylfarverne bliver påført med spartler, hvor jeg ofte mikser 4-5 farver og så ser, hvad der sker. Det er en intuitiv proces, hvor den ene farve efter den anden afløser hinanden, så jeg planlægger intet. Jeg sprayer ofte vand på værkerne og lader alt flyde sammen.

Et værk skal smelte sammen med sine omgivelser og samtidig forstærke rummets energi og rytme. Kunstværker skal i min optik løfte og skabe unikke oplevelser for en beskuer. I mine abstrakte værker og figurative værker er der brugt så mange lag farve, at der hele tiden ”dukker” noget nyt frem for beskueren.

Stregen/konturen optræder både som mod- og medspiller i værkerne. I mine blækillustrationer er det ultrakorte registreringer og ekspressiv energi, som flyder ud over papiret. Detaljerne har mit store fokus, derfor hedder mit firma også VALTRUP Final Touch. Navnet henviser til den sidste fine prik over i’et.

5 dage om ugen maler og tegner jeg i mit atelier.

Jeg nyder, at jeg hele tiden kan forholde mig til det, jeg har lavet, samt at indretningen er smuk, delikat og indbydende. Så kan jeg arbejde! I forårs- og sommerhalvåret er jeg meget ude i haven, mens jeg maler og tegner. Min arbejdsdag starter, når mine børn og min mand er taget i skole og på arbejde, og slutter ved 17-tiden. Jeg lytter ofte til musik, mens jeg arbejder, specielt til mine store abstrakte malerier spiller jeg meget høj musik. Musikgenren er forskellig, alt afhængig af hvordan jeg har det, og hvad jeg skal lave. Andre gange elsker jeg, at der er helt stille, mens jeg arbejder. Specielt når jeg er ude, erstatter vinden, fuglene og havens mystik musikken.

I mine arbejdsrutiner fokuserer jeg på at skabe på en meget feminin måde, hvor glæde, nydelse og det at modtage alle idéer via min intuition guider mig og er drivkraften i alt det, jeg laver.

Den glæde, jeg oplever, når jeg skaber, vil jeg gerne dele og inspirere andre med, derfor har jeg skabt en kunstskole for børn og unge med navnet ”GLÆDEN VED AT SKABE”. Små hold kommer hjem i mit atelier, og her udforsker vi alle de muligheder, der er indenfor male- og tegneteknikker.

Hvis du vil blive bedre til at tegne – skal du tegne lidt hver dag.

Kig på verden, som om det var første gang, du så den. At blive en god tegner handler om at skærpe sine sanser, og det handler om at se på en speciel måde. Træn øjet i at iagttage alt det, der er omkring dig: Form, strukturer, farver, farvekombinationer, overflader, lys og skyggeforhold. Hav altid en skitsebog med i tasken, og tegn det, du ser på din vej.

Det vigtigste er at have tillid til processen og til dig selv, når du begiver dig ind på rejsen til at blive en god tegner og maler. Vær åben overfor alle de følelser, som kommer frem, når du tegner og maler. De følelser, som opstår under den kreative proces, er små ledetråde, som er guld værd at kigge på.

Stregen er ofte din direkte kontakt til din underbevidsthed, og derfor kan ro være fordelagtigt, når du tegner. Musik kan også være genialt at lytte til, da det på få sekunder skaber en stemning, som kan inspirere dig i din proces.

Glem kravene om slutresultatet, det dræber al kreativitet. Glem også, hvor lang tid en tegning eller et maleri skal tage. En lille post ad gangen og så naturligvis husk at prioritere det så meget, at du, så snart du har en mulighed for at få tegnet og malet, får tegnet og malet. En ny verden vil åbne sig.

I min optik kan det være fint at tage kurser, men ofte kommer du langt ved hver dag på egen hånd at udforske det at tegne ved at tegne. Vi søger ofte alt for mange svar udenfor os selv, men svarene har alle indeni sig selv.

Jeg inspireres af skønhed, detaljer og æstetik.

Det kan være en stemning, en form, en farve, en struktur eller detalje. Jeg har ikke prøvet andet i mit arbejdsliv end at være skabende og kreativ, så mit øje er efterhånden så trænet i at finde inspiration, at jeg kan finde inspiration overalt. Jeg er lidt af en frankofil og er meget inspireret af den skønhed, storhed og elegance, der er i Paris samt i Sydfrankrig. Min drøm er at bo og arbejde der engang.

Jeg tager fotos af alt, jeg møder, ofte nærbilleder, og så bruger jeg dem til at finde en særlig stemning frem. Vi bor lige ved en skov, så de daglige gåture i skoven er meget inspirerende i mit arbejde. Jeg har altid en skitsebog i min taske samt i alle rum i huset, fordi jeg hele tiden får idéer. Det svære er faktisk at vælge ud af de mange idéer og så holde fokus, det øver jeg mig stadig i. 🙂 Jeg danser mavedans og bruger dansen til at få et ekstra indblik i mig selv og min egen kvindelighed. De meget graciøse og feminine bevægelser skaber en flow-tilstand, så hvis jeg går i stå med min tegning eller i mit maleri, skal jeg bare sætte noget arabisk musik på og så danse lidt, så er der flow lige med det samme.

Skal jeg fremhæve nogle kunstnere og designere, er jeg meget inspireret af Olaf Hajek, Claire Basler, Christopher Wool, Toulouse Lautrec, Gerda Wegener, Frida Kahlo, Dries van Noten, Christian Lacroix. Modeillustratorer som Christian Bérard, George Barbier, Bill Donovan og Gianfranco Ferrés inspirerer mig meget.

Bevidst kigger jeg ikke så meget på andre kunstnere, fordi jeg gerne vil finde min egen måde og mit helt eget udtryk.

Mit mål er at være en ultimativ livsnyder.

Når jeg skaber og bruger min intuition, kommer jeg helt ind i min egen essens, og det nærer mig på et så dybt plan, at jeg slet ikke kan forestille mig et liv, hvor jeg ikke lever af mine idéer.

Jeg er meget taknemmelig over det kreative ”flow”, jeg oplever, hver gang jeg starter på en tegning eller et maleri. Det har i mit tilfælde taget mange år at finde en nærende arbejdsproces samt arbejdsrutine. I starten var det bestemt ikke et englekor, jeg hørte, når jeg malede og tegnede, mere en følelse af ikke at være god nok. Det er forandret nu, efter jeg har arbejdet meget med mig selv og gennem årene fået tillid til processen. Jeg er blevet i stand til at nyde det, jeg skaber, mens jeg skaber det. Og nyde det færdige resultat.

Kreativiteten giver mig en boblende livsglæde. Det er en fest at vågne om morgenen og tage hul på endnu en dag. Mit mål er at være en ultimativ livsnyder og kun tjene penge på det, som nærer mig, og dermed bidrage med mit unikke bud på skønhed, nydelse og glæde til verden.

Se flere af Anjas billeder og inspiration her:

Instagram

Facebook Valtrup Art

Valtrup Art

Pinterest

Anja laver en kunstskole for børn og unge, som du kan læse mere om her.