Arrogante faraoer og surmulende aber

Bent Bærentzen har et ganske særligt talent for at se og for at hjælpe os andre med at få øje på naturens skjulte fortællinger. At se er en af livets store gaver. Et under vi tager for givet. Med øjnene rettet mod skærmens hastige, flimrende billeder er det nemt at miste blikket for det skjulte, for det små, for det, der kræver din opmærksomhed. Men det forunderlige gemmer sig netop der; i sprækkerne, i hullerne, i sten og træstumper.

Bents meget enkle teknik er at spejle sine fund og dermed vise os ansigter fra andre tider og andre steder. ”Images of Nature” kalder han serien, vi viser her.

I serien er arrogante faraoer og mumificerede kæmpekatte med alderdommens rynker mejslet i huden. Der er storslåede, blå engle med vinger så store som verden, spacemennesker og gargoiler, som er hoppet ned fra murene.

Der er dæmoner fra Dantes flammende inferno og andre, der burde have været til tandlægen for længe siden. Der er surmulende aber, forstenede lig med næsen ædt væk af pesten, side om side med polynesiske guder og afrikanske guder og blide flodheste, der kigger appellerende på dig med dådyrøjne.

Der er undersøiske væsner, som med opspilede øjne forundres over verdens dårskab, og træmennesker, der har været spærret inde i stammen, så længe at de har mistet ordene.

Og der er forknytte, sammenbidte knudestenmænd og langhårede, flirtende græsmøer og boksere, som har fået så mange tæsk, at næseroden er vokset sammen med panden, og al intelligens er visket bort fra ansigtet.

Bent fortæller om sin kreative proces:

Først beslutter jeg mig for, at det, jeg vil lave, skal være særegent – altså ikke noget, alle andre går og roder med. Det er meget enkelt – det drejer sig om noget, jeg ser. Mine egne motiver fra den store natur som jeg holder så meget af. Men det tager den tid, det tager at finde objekterne!

Min billeder er lavet helt uden manipulationer – for jeg behersker simpelthen ikke alle de tekniske tricks.

Selve billedserien af “hovederne” startede med træstykker, som jeg fandt på stranden – og især et stykke appellerede til at blive spejlvendt. Og det blev simpelt hen så interessant, at jeg overgav mig – og det blev starten på min serie “Images of Nature”.

Såre simpelt – det handler om at kunne se.

Unknown-14

Se flere af Bents billeder her