Bjarnes fornemmelse for absurditet

Bjarne Stæhr har taget sit fotografiske håndværk og kombineret det med et kunstnerisk øje for det absurde i vidunderlige tableauer. Her fortæller han om sin arbejdsproces og viser udvalgte billeder.

01-bjorne
For børn og voksne, unge og gamle

Hvordan ved du, hvilken ”scene” dit subjekt kan passe ind i? Hvordan, scene og subjekt passer ind i hinanden, giver nogle gange sig selv helt fra idéstadiet. Andre gange udvikler idéen sig under optagelsen og bringer et helt andet resultat end den oprindelige idé. Så skifter jeg lokation undervejs eller fjerner/erstatter elementer for at gøre billedet lidt stærkere.

07-tro
Tro … værdighed

 

Hvad er svært ved at lave denne type billeder? Det sværeste ved at lave denne type billeder er, at jeg tit ser det for mig, inden der er en idé med det. Derfor skal jeg næsten altid baglæns ind i processen og tænke idé og mening ind bagefter. Indimellem synes jeg heller ikke, der skal være en forklaring med, billedet kan også godt stå visuelt alene med sin egen skønhed.

02-blind
Blind med indsigt

Hvordan er din arbejdsproces ifm. denne type fotografering, som jo også kræver styling, vejr, lokation etc.? I forhold til mine fantasibilleder starter processen altid med min begejstring for et emne/en person/en historie eller noget helt andet. Derefter skal jeg ofte overbevise andre om, at det er fedt, og evt. overtale dem til at deltage enten som modeller eller ved at lægge lokation til, låne udstyr ud osv. Det er ofte opløbet til billedet, der er det spændende og drivkraften, men intet er så givende som den første eksponering, hvor du for første gang har samlet billedet i et og ser resultatet.

Processen starter altid med min begejstring

06-tintin-orken
Selfie i Tin Tin World

Hvad og hvem inspirerer dig? Min inspiration er ofte stemninger / malerier / historier eller brudstykker af oplevelser fra både nutiden og barndommen. Jeg bliver nemmest inspireret, når jeg bevæger mig på kanten, når jeg enten er meget trist, eller når jeg har meget overskud. Kedsomhed er også en god drivkraft. En anden inspiration er også film og andre fotografier, jeg tror, alle billeder er i familie med hinanden. “Billeder føder billeder.”

04-nonne-org
Det ydre virker, det indre tæller

Hvad betyder det for dig at have et kreativt job? Betydningen af mit arbejde med fotografiet kan siges enkelt, det betyder ALT! Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skulle lave, jeg kan ikke så meget andet. Det er samtidig noget, jeg er vokset så meget sammen med, så jeg identificerer mig hundrede procent med det på både ondt og godt. En af de rigtig gode ting er, at jobbet har flere sider. Det er dejligt at løse opgaver for andre, at tage sig ind i andres verdener og sammen lave noget, som alle bliver glade for. Samtidig fylder det mere og mere at kunne lave mine egne ting, både for at holde gejsten oppe og bevare glæden, men også fordi det spejler mit liv på en måde, jeg nok ikke kunne se så meget i de yngre år.

Mit arbejde med fotografiet … det betyder alt!

Hvad er prisen for at have et kreativt job? En af de ting, det koster, er, at man hele tiden skal opfinde sig selv. Også når alt trækker i en anden retning, og man ikke orker. I de perioder, hvor der måske ikke er nok at lave, er der ikke rigtigt andet end glæden ved det at fotografere, der kan bringe mig videre. Ensomheden er en anden faktor, de kollegaer, man har, er ofte ens kunder eller de objekter, man arbejder med. Det er et “give and take”, hvor jeg da oftest er kommet hjem med mindst lige så meget eller mere, end jeg kom med.

05-optimist
Optimist uden udsigt