Danse, danse dukke min

Der findes et ganske særligt samleobjekt, som man ikke finder så ofte i Danmark. Men i udlandet er der stor interesse for limited-edition dukker i en særlig høj kvalitet. Der er sarte, spinkle dukker af porcelæn, med smidige lemmer, uskyldigt blik og en erotisk udstråling. Der er voluptuøse, crazy rokoko-dukker, etniske dukker fra en tid, hvor det kvindelige ideal var så eventyrligt, at hun ikke kunne overleve den virkelige verden.  Der er burleske dukker og dukker på vej til venetiansk maskerade. Der er nøgne dukker og dukker med de vildeste tatoveringer.

Måske har du aldrig hørt begrebet BJD; men os der sukker efter porcelænsfine, skrøbelige og oftets melankolske piger-kvinder i dukkeform, ved at det betyder ball jointed dolls. Hvilket giver dukkerne en stor smidighed, så de kan placeres i meget menneskelignende positioner til fotografering. Dukke-fotografering er en kunst i sig selv, hvilket mine egne billeder længere nede vidner om (at jeg ikke mestrer). Det er virkeligt svært at få dukker til at se ud af noget på billeder.

Kunst eller pop – det er op til dig. For mig er dukkerne bare essensen af delikat æstetik og små døre ind til flimrende drømme om meget anderledes typer kvindeliv.

Dukkemagerne er virkeligt dygtige; de skal både kunne designe, formgive, modellere, male, gravere, sy, skabe smykker etc. Og måske er det netop denne brede sansemæssige tilfredsstillelse som dukkemageren får under skabelsen, som også tiltrækker købere, der er villige til at betale fra kr. 20.000 og op, og endda vente i meget lang tid på deres dukke.

Mesteren over dem alle, er Marina Bychkova, hvis dukker du kan se på billederne nedenfor.

Du kan læse mere om hendes arbejde her.

De burleske alfepiger og dronningen af eventyrland, Hjerte Dame, er skabt er Alisa Fillipova.

Mine dukker fra Tonner Dolls

– og selv om de er håndlavede, har de ikke den fine kvalitet som Marinas og Alisas. Men Tonner Dolls er til at betale. Jeg køber dem nøgne på eBay og laver kostumer som drømme om andre tider og steder. Der er en udmattet Kabaret-danserinde (der mangler at få syet ærmerne på), en arrogante, men sørgmodig Dronning i McQueen rip-off, en Burner Girl i rask skridt mod Nevada ørkenens forglemmelse, en Valkyrie med et lidt for medlidende udtryk til rollen, Geisha hvis sjæl lever i det mørke blik. Det er tålmodigt nørklearbejde at lave små, hvide bomuldsokker, mohawk-headgear, korsetter og strømpebånd med rhinsten. Jeg elsker det.

Artikel i Vice om russiske Art Dolls