Darlings organismer

Måske er det, fordi Rikke Darling er uddannet i modedesign og -illustration, at hendes malerier bevæger sig som silke mod bar hud. Hun maler det dybe mysterium, som livet er, før det får sin endelige form. Der er celler og neuroner og dendritter og ting, vi ikke har ord for. Det er livet som element, i bevægelse og stræben og trang til at blive omsluttet og gjort færdigt.

Rikke bruger olie, akryl og forskellige kemiske væsker, der skaber bevægelser i malingen. Når malingen er tør, anvender hun en lille pensel til at finde og uddybe historien bag de mønstre, der er skabt af kemiske og organiske processer.

Diversity-100x150cm
Diversity

at jeg skaber kunst har en betydning, som er større end mig

Hvordan er din arbejdsproces? Mine abstrakte malerier er meget intuitive. Når jeg begynder, ved jeg sjældent helt, hvor jeg er på vej hen. De første lag i maleriet er hurtige, spontane og med masser af tilfældigheder. Maling og væsker blander sig og flytter sig. Det skaber nogle spændende mønstre, som bliver meget lig mønstre, man ser i naturen. Min udfordring er så, at når de første lag er opstået, så begynder jeg at se muligheder for at skabe en historie. De næste mange timer sidder jeg så med en meget lille pensel og former nogle af områderne i maleriet. Jeg øger kontrasterne, arbejder med skyggeeffekter og får skabt et drama i fortællingen. Samspillet mellem det vilde spontane og det meget kontrollerede er jeg helt vild med. Jeg arbejder altid fra lys til mørke. Alle mine former er organiske og bløde, og mine billeder får et blødt og drømmeagtigt udtryk. Mine malerier giver beskueren en mulighed for at drømme sig væk og gå på opdagelse i en alternativ verden.

Hvor finder du din inspiration? Jeg er meget inspireret af naturen. Både naturen inden i os og den omkring os. Alting hænger sammen, og naturen er en stor gentagelse i småt som stort. Hvis man kigger godt efter, kan én form være mange ting. Hvis man ikke har en fornemmelse af størrelse, kan nerveceller fx ligne koraller eller forgreningerne på en plante. Det er ofte omgivelserne, der hjælper os til at definere, hvad en form er, og jeg er vild med at manipulere denne opfattelse med at drille med størrelsesforhold eller farver. Mine malerier er en blanding af natur, stemninger og følelser.

DeepForest-110x110cm
Deep Forrest

Hvad betyder det for dig at være kreativ? Trangen til at skabe er en drift. Jeg kan godt fortrænge den i en periode i mit liv, men der er ingen tvivl om, at jeg bliver et gladere menneske ved at udtrykke mig kreativt. Når jeg maler, er det en form for terapi. Det er både meditativt og en proces, der tvinger mig til at udfordre min måde at se verden på. Min kunst er meget filosofisk. Jeg tror på, at det, jeg skaber, både gør noget godt for mig og for dem, der ser på min kunst. Jeg har også en klar vision om, at jeg er på vej et bestemt sted med kunsten. Ikke et sted, der kan beskrives med ord, men mere en visuel vision. Jeg er overbevist om, at det, at jeg skaber kunst, har en betydning, som er større end mig. Det er ikke en beslutning jeg bevidst har truffet i mit liv. Det føles mere skæbnebestemt, og det, at jeg flyder med og accepterer det, gør mig til et lykkeligere menneske.

SAMSUNG CSC
New Beginnings
SAMSUNG CSC
Hide Behind
RightInTheCore_60x60cm
Right In the Core
ItIsComplicated_110x110cm
It’s Complicated
Puzzle-40x40
Puzzle

Se mere af Rikke Darlings arbejde her