Skriv, skriv, skriv!

Da jeg var ung, skrev jeg digte og melankolsk prosa. Filmmanuskripter, novellesamlinger og romaner. Én enkelt gang indsendte jeg noget til et forlag. Det var en novellesamling, og jeg adresserede den naturligvis til Gyldendal. Det største og fineste forlag af dem alle (det her var i begyndelsen af 80’erne). Jeg fik et meget høfligt brev tilbage, hvor der stod: “Det er altid farligt at lægge sig for tæt op ad de gamle mestre.” De havde gennemskuet min Karen Blixen-stil.

Efter det havde jeg ikke kontakt med forlag før i julen 2006, hvor jeg ringede til Jakob Kvist ved People’s Press. Jeg fortalte, at jeg var ved at skrive en bog om mindfulness. Jakobs kommentar var: “Skynd dig at skrive færdigt.” Da havde jeg et par år forinden selv udgivet min første fagbog. Den kostede omkring 60.000 kr. at trykke og ligeså meget i den porto, vi betalte for at sende bogen til dens læsere. Læseværdigheden var på højde med brugsvejledningen til en taiwansk højtaler.

Siden da har jeg udgivet 6 yderligere fagbøger. Læg dertil al den skrivning, det bliver til fra 25 år som erhvervskonsulent, plus mange erhvervsblogs og kronikker. Det løber altså op i mange, mange timers skrivning. Faglig skrivning. Erhvervsskrivning.

Men jeg ville gerne tilbage til skønlitteraturen, og i 2011 udgav jeg en thriller. Jeg havde skrevet på engelsk, fordi det frigjorde mig fra mit forretningssprog, og jeg havde holdt mig til et miljø, jeg kendte ind og ud. To miljøer faktisk: forretningsverdenen og meditationslivet.

Med bogens melodramatiske indledning håbede jeg at skrive mig ind i folks nysgerrighed …

For longer than anybody cares to remember, my family has had the means to occupy positions of respect and influence in society. Although some generations excelled in making money while others took pride in spending it, we’ve belonged on the sunny side of life for hundreds of years—materially speaking, that is. On the other hand, we’ve had more than our share of suicides, incest, murders, madness, and pure decay.

In fact, my family has been defined by generations of madness. It’s something to which we’ve grown accustomed. We identify with all of its ramifications. Not that we consider the aberrations to be “insanity” in the common sense of the term, but rather as highly evolved sensibilities and God-given rights.

The violence that members of the family have caused has been an expression of our noblesse oblige, our commitment to clean the world of vermin. The suicides have occurred under dramatic, even romantic circumstances. A few have been made into films and recounted in novels. All in all, our lives, our loves, and our feuds have always excited and charmed the public, while the authorities could often be persuaded to look the other way.

In later years, the family fortune was challenged seriously a few times—most recently during the Great Depression, in which my grandfather, in his youthful exuberance, lost nearly everything. Only slowly and with uncharacteristic fanaticism did he manage to save the scraps and propagate our assets. He did this so well that my father, and later I, consequently were born without duty.

A destiny I wouldn’t wish on anybody.

… sådan gik det ikke helt.

WHEN KARMA IS CORRUPT blev udgivet som vanity press (selvudgivelse) via Amazons Create Space. Det var en superfin og meget smidig proces, og den var til at betale. Ret ærgerligt dog at første udgave var spækket med fejl. Men dem fik vi rettet, og så lå bogen der på hylderne i verdens største boghandel.

Der ligger den stadig, og nu – 6 år senere – tror jeg end ikke, der er solgt tyve eksemplarer.

I dag synes jeg stadig, at bogens grundidé holder. Men udførelsen er –  om ikke helt så direkte tåkrummende, som en irriteret anmelder på Amazon.com skrev – så dog ikke det, jeg gerne vil huskes for.

1 stjerne ud af 5: The story line of this book would be wonderful to have in the business world. Someone to at least try to correct the greedy. Unfortunately that is about all the good I got out of it. Absolutely stuffed full of filler pages, to the point that I would skip pages of redundancy to keep my eyes open. Words missing, paragraphs indented when it was part of the proceeding paragraph, on and on. I won’t be reading anymore of this author’s books much less recommending it to friends!

Der var dog også en rigtig fin anmeldelse (udover dem, jeg fik min familie til at skrive). Og den alene gav mig mod til at fortsætte.
For hvis du kan underholde ét menneske, kan du underholde flere.

5 stjerner ud af 5 (uddrag): The book is thought provoking, unnervingly real at times, carefully planned, with a beautiful language (in contrast to the unexplainable 23 typos and missing words). Nothing is coincidental. The feeling of emptiness left by having no more book to read after its end is compensated by the final teaching: realising what a true hero really does. In the end, like in a circle, the title says it all.

Moralen her er, at skønlitteratur, ganske som fotografi, oliemaleri og keramik, er et håndværk, der skal indlæres. Også selvom de fleste af os allerede har et skriftligt sprog. Skønlitteratur er plot og storyline, det er karakteropbygning og -udvikling, dialog og beskrivelser. Det er struktur og tekstur, betydning og antydning. Det er meget, meget mere end bare sproget.

Så jeg skriver videre, og det synes jeg også, du skal gøre, hvis du drømmer om at udgive.