Sov i ensfarvet sengetøj (hyldest til Baz Luhrmann)

For nogle år siden skrev jeg en tekst til pigerne i mit liv og til de piger, der er i andres liv. Teksten er en hyldest til Baz Luhrman (som ganske vist ikke har skrevet the Sunscreen Song, men har gjort den verdenskendt, mere herom her).

Baz Luhrmann er et menneske med stor vision og stor kreativitet. Hans seneste, “The Get Down” på Netflix, er Baz for fuld udblæsning; det er livsglæde og farver og opgør mod det forstokkede borgerskab. Det er hæmningsløst og fantasifuldt og storladent. Hans film svælger i følelser og farver. Det er ikke for sarte sjæle, men for seere, der er villige til at leve sig ind i de teatralske scener. Han fik vores opmærksomhed med Strictly Ballroom og kort efter med Romeo and Juliet. Senere fulgte Moulin Rouge, Gatsby og nu altså The Get Down. I mellemtiden har der været andre, men mindre dramatiske film.

Baz Luhmann er en af de australske kunstnere, jeg føler et slægtskab med, udelukkende fordi jeg er boet på det samme kontinent som ham. Åh, når man er verdens navle …

Sov i ensfarvet sengetøj

Vær sød ved sure gamle mænd og damer; der er stor sandsynlighed for, at du selv bliver sådan en dag.

Lær et håndværk, og lær det godt. Bliv dygtig. Du vil finde livslang glæde og stolthed i et håndværk, du mestrer, og det vil bringe dig gennem de kriser og den sorg, der vil komme.

Tal ikke dårligt om andre, og lyt aldrig til sladder. Det efterlader bare en led smag i munden og en følelse af urenhed.

Brug Nivea hver dag i rigelige mængder. Alle andre produkter er spild af penge.

Lær at slippe! Træn dig til ikke at hænge fast i meninger, idéer, forhold, jobs der ikke længere tjener dig. Slip også dine tab. Brug aldrig ordene ”Hvis bare …”

Vær hurtig til at sige undskyld og acceptere andres undskyldning. Vær hurtig til at tilgive og modtage tilgivelse.

Lad være med at fortælle alt om dig selv på Facebook. Værn om din indre, hemmelige have. Plant farvestrålende blomster og tornede buske, søde frugter og bitre urter, som kun du kender.

Læs Biblen, Kama Sutraen, Marcus Aurelius, Rumi og alle de store klassikere mindst en gang i dit liv.

Vælg venner og kærester, der får dig til at grine. Drop dem, der får dig til at føle dig lille, forkert eller underlig. Hold rigtig godt fast i dem, der gør dig til en stjerne og som elsker dig, uanset hvor dumt du opfører dig.

Få en hund. Og træn den godt. Det er den eneste ubetingede kærlighed, du kommer til at opleve som voksen.

Find din stil tidligt, og hold dig til den. Stop eksperimenterne med tøjfarver og hårstil som 25-årig. Bliv voksen med stil og værdighed, og hop aldrig med på en modebølge, når du oplever den for anden gang. Vid, at uanset hvad moden siger, så er selebukser, skulderpuder og grafiske sweatshirt ikke sexede.

Elsk livet i dig selv; lad ikke nogen fortælle dig, du er større eller mindre, end du er. Vær menneske først, kvinde dernæst. Vær lige med alle, men kend din egenhed.
Gå i bomuld, indtil du har råd til silke og kashmir.

Find dig en last, og hold fast ved den hele livet. Lad ikke skiftende tiders skiftende sundhedseksperter tale dig ud af den.

Stop op, hver gang kærligheden viser sig. Også selvom det er upraktisk, og timingen er håbløs. Vælg altid kærligheden frem for pligten. Når du bliver gammel, vil du mindes de mænd, du har elsket med varme, mens din pligtopfyldenhed i bedste fald vil fylde dig med selvtilfredshed.

Vær gavmild og venlig, giv masser af gaver, masser af smil. Det gør verden lidt bedre, og det er sundt for dig.

Lad være med at blive doven og følge den offentlige mening og praksis. Find argumenterne imod den herskende holdning bare for træningens skyld. Hold dig på yderkanten af grupper med meninger, lad dig ikke opsluge af dine nærmestes opfattelse.

Brug din fantasi dagligt, så den ikke tørrer ind. Lær spøgelserne i dit hus at kende, kald fuglene ved navn, find elverpigerne i skovbunden. Livets største risiko er at leve det uden fantasi (og kærlighed).

Lær at læse. Bliv en god læser. Anstreng dig, så du ikke forfalder til ligegyldige krimier eller metermålsromancer. Når alt andet er mørkt og koldt og umuligt, så er bøgerne din bedste ven.

Sov i ensfarvet sengetøj. Det giver færre mareridt.

Kig omhyggeligt efter helten og heltinden i hvert menneske, du møder. Led efter deres storhed, deres mod og kreativitet. Se, om du kan få et glimt af deres sjæl hen over disken i Netto.

Vær modig. For kun frygten kan gøre dit liv mindre, end det er. Vid, hvad du er bange for, så at det aldrig må stå i vejen for noget, du ønsker at gøre. Mig – jeg er bange for slanger.

Men mest af alt – vær god ved verden og dens mennesker, dyr og andre væsener.

Charlotte Mandrup, 2014