Kvinden, der taler med farver

Gitte Valentiner-Branths rum er varme, men forladte. Nogen er lige gået ud for at sætte kaffen over eller besvare dørklokken. Byerne er affolkede og øde, men der er alligevel et varmt liv i lampernes skær. Det er ikke byer efter apokalypse, men under landskamp og dronningens nytårstale.  

Hendes farvepalette er afstemt og fin og næsten spiselig: Lemonsorbet og hindbær. Kaffe, karamel og kakao. Vandmelon og lime. Merlot, blomme, lavendel. Mørkristet karry og honningmelon. Vindruer, aubergine, oliven. Avocado og blodappelsin. Sensuelle, mættede, appetitlige farver. 

Her fortæller Valentiner-Branth om sit maleri og giver gode råd 

Hvordan er din arbejdsproces? Jeg fotograferer meget og ser tit en form eller et eller andet, der pludselig inspirerer mig. Det kan være hvad som helst; en mast, en lampe, en gammel fabrik, en speciel vinkel på et byggeri eller et hus. Jeg samler så alle disse indtryk (former), og når jeg skal i gang med et nyt maleri, sidder jeg og kigger alt det materiale igennem, jeg har, og vælger, hvad der skal indgå i de næste malerier. Dernæst laver jeg råskitser af det, så jeg har en nogenlunde form/komposition klar at arbejde ud fra. Jeg kigger også tit i mine kunstbøger, bladrer i magasiner, kigger billeder på nettet eller kigger i alle mine notater og udklip, som jeg har samlet gennem mange år, og får inspiration til mit næste maleri derfra.

Hvordan er din arbejdsrutine? Jeg har mit værksted hjemme og har altid gang i flere malerier på en gang. Jeg arbejder alene og går til og fra maleriet hele tiden, og mit udtryk er i konstant udvikling.

Har du nogle gode råd til mennesker, der gerne vil blive bedre til at male? Til dig, der gerne vil blive bedre til at male, kan jeg kun sige:

Bliv ved og ved med at øve dig og gå ud at se på så meget kunst som overhovedet muligt.

Det lærer man meget af. Du bliver mere afklaret omkring, hvad du selv kan lide og især ikke kan lide, du åbner dig op for nye kunstformer/kunstnere, og du ser med nye øjne og opdager nye ting. Det er superspændende og inspirerende. Jeg vil også anbefale dig at tage på kunstskole. Det er meget givende at være sammen med andre og få feedback på det, man laver, og så er det mega hyggeligt. Det er også der, du oparbejder et netværk inden for kunstbranchen.

 

Hvad og hvem inspirerer dig? Jeg bliver inspireret hele tiden overalt, hvor jeg færdes, og har altid kameraet med. Det, der oftest fanger mit blik, er linjer og farve. Jeg elsker linjerne i arkitektur, og så er jeg vild med lamper og fx de amerikanske vandtårne, man ser langs highways eller på toppen af bygninger. Jeg aner ikke hvorfor, jeg synes bare, de er vildt fede. For nylig fik jeg ”øje på” de sjove plakatsøjler, der står rundt omkring i Gentofte Kommune. Jeg kan godt lide de rå former, så måske har det noget med det at gøre.

Det er nærmest, som om farverne taler til mig – vi kommunikerer.

Hvad betyder det for dig at være kreativ? Jeg har været kreativ, siden jeg var barn, tegnede hele min skoletid. At kunne lege med farver og former er meget vigtigt for mig. Jeg elsker også at indrette og laver tit om og skifter farver ud. Farverne betyder alt for mig, kan ikke leve uden – de giver mig så meget glæde og energi, og jeg føler mig i mit helt rette element ved staffeliet og med farverne. Helt overordnet handler mine billeder om at stå ved sig selv, at ville mere og finde sin rette vej i livet.

Se mere af Gittes arbejde her