Menneskevæsener og vand

Norge gav os Elin Engelsen med hendes blik for naturens bevægelser og børnenes uskyldige mod. Hun maler tiden, før vi blev bortført af flimrende skærme. Tiden da verden endnu var fuld af forundring og muligheder og uovervåget, indre liv.

Der er intet, der tynger i Elins billeder. Ikke noget der hindrer de lette, unge kroppe i at flyve, glide, liste, danse. Det er verden før syndefaldet. Det er paradiset i skoven, havpigernes leg i vandet, venskabet mellem bæst og menneske. Og det er vand. Blødt, bevægende vand, der smelter sammen med himmelen og skaber lukkede rum af tryghed.

Elins verden er let og yndefuld som mælkebøttens langhårede frø i sommerbrisen.

For mig er der det ganske særlige, at Elin maler den fjord, jeg er født og lever ved. I hendes billeder genkender jeg vandets kriblende kærtegn mod bare lægge. Og jeg hørte pigernes latter, den lune sommeraften hvor Elin malede ”Zenit”, og solen spillede gyldent i fjorden, og brandmændene lurede, og det var lavvande næsten helt ud til sejlrenden, og aftenen var uendelig og vil stå i pigernes hjernebark som en lykkestund, når de bliver gamle og stive og desillusionerede af livet.

Her viser Elin udvalgte billeder og fortæller om sin kreative proces:

Hvordan starter du på et billede?

Det starter i hovedet. Som regel er der et færdigt billede derinde eller et delvist færdigt motiv. Nogle gange falder jeg over et forlæg på nettet eller i et magasin. Men som regel tager jeg mine egne modelfotos. Det maleriske spiller mere og mere ind, maleriet fortæller selv, hvad jeg skal forstærke, og hvad der skal væk.

Hvad gør du, hvis du går i stå?

Jeg går ikke i stå.

Har du budskaber i tankerne, når du maler, eller må beskueren selv fortolke?

Jeg har ikke noget budskab, men vil gerne dele min glæde over det, jeg ser.  Nogle gange kan folk aflæse det, jeg har set, og andre gange ser de noget helt andet. Det må de gerne!

Hvad inspirerer dig?

Mit inspirationsbibliotek er en kollage af naturoplevelser, arkitektur, venskaber, angst, musik, farver, lys og nutidskunst fra street art til videoinstallationer, fotografier og malerier, som tager pulsen på menneskevæsenet lige nu.

Hvad betyder det for dig at være kreativ?

At være kreativ fylder så meget, at det følger mig hvert minut. Det giver mig stor glæde. Jeg kan have en hel fest for mig selv. Vi har lige været i Østrig, og det at stå på ski ned gennem den sneklædte skov i puddersne giver mig den vildeste optur! Til gengæld koster det på den sociale konto. Der føler jeg tit, at jeg kommer til kort.

Hvad ville du have været, hvis du ikke var blevet billedkunstner?

Det kan jeg slet ikke forestille mig, men forsker eller opfinder, det indeholder også en kreativ proces.

Se flere af Elins billeder på Galleri V58 og hendes Facebook-side

elin