Stinne Knudsen, hvis værker vi tidligere har vist her, har lavet to tegneøvelser til dig. Det er teknikker til at øve en flydende streg, der ikke blokeres af bedømmelse, selvkritik eller blufærdighed. Send gerne dine resultater, så vi kan lave en udstilling med blinde- og lydtegninger.
Her forklarer Stinne to af de øvelser, hun har anvendt i sin egen udvikling til den fine illustrator, hun er i dag.
Rigtig god fornøjelse!
Jeg blev introduceret til teknikkerne, da jeg for mange år siden skulle søge ind på mit designstudie. Jeg kom dog til at holde så meget af blindtegningen, at jeg stadig bruger den i dag i mine illustrationer. Hvor jeg tegner motivet med blindtegning og derefter tilføjer detaljer og mønstre med åbne øjne.
Teknikkerne er forklaret med mine ord og dækker mine oplevelser og erfaringer.
Øvelserne fokuserer ikke på teknik, men er tværtimod gode greb til at udforske andre sider af tegnefaget og give slip på kontrollen. Vurder derfor dit resultat ud fra en ekspressiv, og ikke teknisk vinkel. Prøv at tegne med hjertet og ikke med hjernen. De vil måske føles en smule akavede i begyndelsen, men prøv alligevel, og se, om der opstår anderledes resultater og nye muligheder.
De kan bruges af både begyndere og øvede, og fælles for dem er, at de ikke bygger på stor teknisk kunnen, men derimod en lyst til at gå på opdagelse og give slip.
Tegneøvelse 1, Blindtegning
Denne øvelse er god at bruge, når du vil give slip og arbejde mere flydende. Ofte bliver blindtegningen et spor af streger og motiver, der blandes og udtrykker en særlig energi. Blindtegning fokuserer i højere grad på udtryk og flow end på, hvor vellignende motivet er.
Sæt dig godt til rette på gulvet med dit papir foran dig og blyant eller kulstift i hånden. Find et privat sted, hvor du kan sidde uforstyrret og ikke skal spekulere på, om andre kan se dig.
Hav en overordnet ide om dit motiv, inden du begynder.
Hvad er dit motiv?
Hvor skal det placeres på papiret?
Hvor i motivet vil du begynde og ende?
Skal dit motiv bestå af én lang streg eller vil du løfte/flytte blyanten i processen?
Sæt blyanten på papiret og luk øjnene. Giv slip, og begynd at tegne dit motiv, frit, som du ser det for dig. Mærk hånd og blyant bevæge sig i en flydende fornemmelse over papiret, mens du ser stregen for dit indre blik. Hvor skal der trykkes hårdt, og hvor behøver du en spinkel streg? Mærk dig frem til dit resultat. Flyt eventuelt blyanten og tegn alle motiver, som du forestiller dig dem, inden du åbner øjnene og ser dit endelige resultat.
Blev det, som du forestillede dig?
Hvordan blev det anderledes end det, du forestillede dig?
Hvordan adskiller blindtegningen sig fra dit normale udtryk?
Hvilke elementer af tegningen kan du arbejde videre med?
Med tiden vil du kunne bruge energien og flowet fra blindtegningen i dine værker og fremkalde den samme flydende streg med lukkede eller åbne øjne.
Tegneøvelse 2, Lydtegning
I denne øvelse tager vi blindtegningen et skridt videre ved at sætte lyd på. Denne øvelse er god at bruge, når du vil give slip på pænheden og få kraft og følelser ned på papiret. Samtidig kan denne øvelse være en god måde at udfordre dit medie og tegne med anderledes teknikker, f.eks. rulle et kulkridt over papiret, så kanterne danner et mønster, tegne hårde, tykke streger osv. Alt, der udtrykker dine følelser, skal på papiret. Det kan være grænseoverskridende at lytte til sine egne lyde, men resultatet er ofte kraftfuldt og forløsende.
Sæt dig godt til rette på gulvet med dit papir foran dig og blyant eller kulstift i hånden. Find et privat sted, hvor du kan sidde uforstyrret og ikke skal spekulere på, om andre kan høre dig.
Træk vejret dybt og mærk efter, hvilke følelser du har lige nu, eller find tilbage til en følelse, du ønsker at bruge.
Luk øjnene og begynd at tegne uden at overveje motiv og komposition.
Sæt lyd på din tegning og de følelser, du mærker, mens du tegner dem. Lad følelser og lyde flyde frit, mens du trykker, ruller eller prikker med din blyant, som det bedst formidler lydene og de følelser, der opstår i processen.
Se, om du kan finde forskellige følelser, og illustrer dem på en måde, der passer præcis til dem, inden du åbner øjnene og ser dit resultat.
Blev det, som du forestillede dig?
Hvordan blev det anderledes end det, du forestillede dig?
Hvordan adskiller blindtegningen sig fra dit normale udtryk?
Hvilke elementer af tegningen vil du arbejde videre med?
Med tiden vil du blive bedre til at genkalde følelser og bruge dem i dine værker. Du vil ikke behøve at sætte lyd på, men blot huske fornemmelsen af følelsen og stregen, der passer til.
Se flere af Stinnes tegninger her